Wandelroute door Appelbergen incl. excursiepunten. De routekaart is aanwezig in de B&B.
De wandelroute voert u langs een groot aantal bijzondere aardkundige elementen.
Wandelroute Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder, vlakbij de Hondsrug (Drenthe) (6 km)
De routekaart is aanwezig in de B&B.
Het Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder is een eeuwenoud gebied met een rijke historie vlakbij Zuidlaren. Onderweg is er een galgenberg, karrenspoor en tankgracht te zien.
Pieterpad traject LAW 9-1 Pieterburen-Vorden (235 km)
Het beroemdste pad van Nederland voert van ‘top tot teen’. Het begint aan de Groninger Waddenkust en gaat via het terpenlandschap naar de Stad Groningen. De Hondsrug brengt u op het Drents Plateau met heidevelden, boswachterijen, hunebedden, esdorpen en het stroomdal van de Drentse Aa.
Na de voormalige hoogvenen rond Coevorden volgt de route een stuk van de Overijsselse Vecht en gaat dan de Sallandse Heuvelrug op. Wandelend door uitgestrekte bossen en jeneverbesrijke heidevelden bereikt u het kleinschalige hoeven- en landgoederenlandschap van de Graafschap
De route is in het veld met wit-rode markeringen aangegeven.
Het Hondsrugpad (250 km)
Het Hondsrugpad is een langeafstandswandeling van Groningen-Emmen vice versa in Geopark de Hondsrug. In 22 trajecten wordt circa 250 kilometer afgelegd en komt de wandelaar op bijzondere plekken, die stuk voor stuk te maken hebben met de unieke geologische ontstaansgeschiedenis, rijke cultuurhistorie en prachtige natuur van het Hondsruggebied.
Op deze pagina vindt u een verzameling routes om zelf op ontdekkingstocht te gaan door het Geopark de Hondsrug.
Drenthepad Streekpad 6 (324 km)
Het streekpad 6 Drenthepad toont de rust, ruimte en harmonie van de provincie Drenthe. De route voert vooral over landgoederen en in het oostelijk deel door het ‘Pompei van Drenthe’: het enige archeologische reservaat van Nederland, met grafheuvels, hunebedden en middeleeuwse karrensporen.
De route is in het veld met geel-rode markeringen aangegeven.
De Tocht om de Noord(20 en 40 km per dag)
Tocht om de Noord op 29 en 30 september 2018
Starttijden: van 06:00 uur tot 11:00 uur
Startplaats: Winsum
Inschrijving: reeds uitverkocht
Route: schilderachtige routes
Afstand: 80 kilometer in twee dagen. Ook kortere etappes mogelijk. 40 en 20 km
De centrale start- en finishplek is dit jaar in Winsum, hier wordt op beide dagen verzameld en gefinisht. Dit jaar loopt de route op hoofdlijnen van Drenthe tot aan het Wad, volgens de 2e regel van het Gronings volkslied.
Tocht om de Noord (TodN)
Het belangrijkste evenement (sinds 2006) is het Wandelfestival Tocht om de Noord. De ontdekkingstocht door Groningen met jaarlijks nieuwe thema’s, nieuwe culturele uitingen, nieuwe dorpen, nieuwe routes, nieuwe doorsteekjes! Altijd volgens de eerste 2 regels van het Gronings volkslied: Van lauwerszee tot dollard tou en van Drenthe tot aan ‘t wad! Een culturele ontdekkingstocht, die de wandelaar jaar in jaar uit verrast met een nieuw Gronings avontuur!
De inspiratiebronnen van TodN zijn: de Groningse grond (Proeven), de Groningse geschiedenis (Voelen en beleven), de Groningse vergezichten (Zien), de Groningse gebouwen (Ruiken), de Groningse geluiden (Horen).
Thema: Vergezichten van De Ploeg
De Ploeg was een Nederlandse kunstenaarsvereniging, opgericht in 1918 als reactie op het artistieke klimaat in de stad Groningen. Een aantal jongere kunstenaars was van mening dat de mogelijkheden om te exposeren en zich te ontwikkelen te beperkt waren. Zij hoopten door samenwerking tentoonstellingen te kunnen organiseren van de leden en daarnaast kunstenaars en publiek kennis te laten maken met nieuwste ontwikkelingen op het gebied van beeldende kunst, architectuur, literatuur in de vorm van exposities en lezingen. Tot de initiatiefnemers behoorden Jan Wiegers, Johan Dijkstra, George Martens en Jan Altink.
Het wandelfestival Tocht om de Noord brengt het ontstaan en de ontwikkelingen van deze bijzondere Groningse kunstkring op 29 en 30 september 2018 op een bijzondere wijze uitgebreid onder de aandacht. De wandelaar maakt een ontdekkingstocht door Groningen, waarbij hij geleid wordt door (letterlijke en figuurlijke) vergezichten van De Ploeg.
Het is voor organisatie de aanleiding om Tocht om de Noord in het teken te zetten van dit 100 jarig jubileum. ‘Op elke kruising wordt het landschap verbeeld door De Ploeg. De wandelaars zien het landschap door de ogen van honderd jaar geleden, je merkt ook hoe het landschap is veranderd. Reproducties van De Ploeg worden teruggeplaatst op dezelfde locatie in het landschap waar ooit werd geschilderd, hiermee werken we nauw samen met het Groninger Museum.’
Schilders in het landschap
Het tweedaagse wandelfestival Tocht om de Noord op 29 en 30 september 2018 is een culturele ontdekkingstocht waarbij de wandelaar letterlijk de provincie Groningen van binnenuit ontdekt. Peter Velthuis: ‘Academie Minerva stond aan de wieg van De Ploeg, ook zij zullen nu schilderen bij TodN in het kader van 100 jaar De Ploeg. Verder zijn we in contact met veel (amateur) schilders die tijdens de twee dagen als de wandelaars voorbijkomen de landschappen gaan schilderen. Het Wandelfestival Tocht om de Noord wordt in 2018 een echte ‘Kunstexpeditie.’
Winter4Daagse de Noorder Rondtochten (130 km)
Van 26 t/m 29 januari 2017 werd de tweede editie van de Noorder Rondtochten georganiseerd. Tijdens deze unieke winter4daagse lopen de wandelaars over sneeuw, ijs en weder dienende, langs de Groningse tochten (kanalen). Een schaatsklassieker, die wandelend over 130 kilometer wordt afgelegd, dwars door de provincie. Niet voor doetjes, maar voor de doorgewinterde wandelaar.
Langs 40 dorpen
De route gaat langs ca. veertig dorpen. Het is een 4daagse die je alleen loopt in de winter en het is daarmee de enige winter4daagse van Nederland. Het venijn zit ‘m in de staart, de laatste dag ruim 40 km, mede daarom is het een stoere en uitdagende tocht.’
De etappeplaatsen van de Noorder Rondtochten zijn Groningen, Appingedam, Uithuizen, Warffum en Winsum, plaatsen die allemaal aan een treinstation liggen. Deelnemers kunnen gratis reizen naar en van de etappeplaatsen in Groningen met de trein van Arriva.
Noorderlicht
Iedere editie van de Noorder Rondtochten heeft een thema. In 2013 was dat ‘winter en ijs’. De komende editie staat in het teken van het Noorderlicht. Daar maken we leuke koppelingen mee. De route wordt bijvoorbeeld bijna volledig uitgezet met licht die als bakens de weg wijzen. Samen met de dorpen worden lichtkunstwerken geplaatst. De wandelaars zullen soms in het donker aankomen en dan is het bijzonder dat ze de route via lichtobjecten kunnen volgen.
Roots LAW Natuurpad (459 km)
Het langste natuurpad van Nederland
Nederland is een lange-afstands-wandelpad (LAW) rijker! Onder de naam Het Roots LAW Natuurpad lanceert Roots een natuurpad van 459 km lang, dwars door Nederland. Het voert je in 32 trajecten van de rand van de provincie Groningen naar de grens van Noord-Brabant met België, zoveel mogelijk over onverharde paden.
Wat leuke weetjes over dit pad:
459 km wandelen door veld en bos, polder en zandverstuivingen
Ruim 70 procent van de route over onverharde paden
32 dagwandelingen, in lengte variërend van 7,8 tot 28,4 km
68 overzichtelijke routekaarten
136 natuurhotspots langs de route, van rode bosmier tot Kempisch heideschaap, van kattenstaart tot bruin zandoogje
De route doorkruist 5 provincies en 3 nationale parken
In ruim 655.000 passen dwars door Nederland.
Bed & breakfast DE DOBBE ligt precies als finish- en startpunt tussen traject 3 en 4 in!!
NS wandeltochten Hondsrug (15 km)
Deze NS-wandeltochten volgen een gedeelte van het Pieterpad en volgt tevens een stukje van het Drenthepad. De wandeling start bij station Haren en eindigt na 15 kilometer in Zuidlaren. Hier kunt u de bus nemen (zie openbaar vervoer).
Buiten het renteniers- en forensendorp Haren volgt u het vermaarde Pieterpad. Uit de overblijfselen van wat kleinere hunebedden blijkt dat de Hondsrug al vroeg werd bewoond. De tocht eindigt in het esdorp Zuidlaren, een karakteristiek dorp met wel zeven brinken en bekend vanwege de jaarlijkse paardenmarkt. Driekwart van de route gaat over onverharde paden. Fraaie bossen en een open landschap wisselen elkaar af.
De route is in het veld met wit-rode markeringen aangegeven.
Knapzakroutes K19 Midlaren (4,5+9 km)
Wandelen langs de meest bijzondere plekken in Drenthe? Meanderende beekjes volgen, langs kronkelige bospaadjes struinen en dan via een eeuwenoud kerkenpad de hei op? Met een Knapzakroute komt u er! De Knapzakroutes zijn al jarenlang dé betrouwbare wandelgidsen die je langs de mooiste plekken in Drenthe leiden. Met ruim 1400 kilometer wandelnetwerk door meer dan 70 dorpen laten deze routes u op sportieve en avontuurlijke wijze kennismaken met het Drentse landschap in al haar verscheidenheid.
Struunroutes 11 Harenermolen, Glimmen, Noordlaren, Onnen (19 km)
Struunroutes laten je de bijzondere plekken zien van het Groningse landschap. Loop over een leemrug uit de IJstijd, langs Wierden – de Groningse terpen – en door een houtsingellandschap.
Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsch Aa
De Loop van de Drentsche Aa (10 etappes, 150 km)
De route gaat zoveel mogelijk over zandwegen, bospaden en smalle paadjes. Meer dan de helft van De Loop van de Drentsche Aa is onverhard.
Met bezoekjes aan de dorpen aan weerszijden van de Drentsche Aa brengt de route u langs Oudemolensche Diep, Schipborgse Diep en Westerdiep naar de provincie Groningen waar de Drentsche Aa eindelijk ook daadwerkelijk Drentsche Aa gaat heten.
Via de landgoederen van Paterswolde en langs de oevers van het Paterswoldsemeer voert De Loop van de Drentsche Aa naar de stad Groningen. Vanaf de twaalfde eeuw vestigden zich daar langs de overs van de Aa vissers, handelaren en handwerklieden die de stad de eeuwen daarna welvaart brachten.
11 wandelroutes van Staatsbosbeheer (tussen 5 en 8,5 km)
Door het Nationaal Park Drentsche Aa lopen 11 gemarkeerde wandelroutes. Een Falkplan kaart met deze routes is verkrijgbaar bij de Toeristische informatiepunten (TIP’s) in het gebied
Wandelroute Drentsche Aa (10 of 20 km)
Kom genieten van het mooie esdorpenlandschap van Drenthe. Hier is de eeuwenoude rust bewaard gebleven. Ontdek de Drentsche Aa.
VVV lokale wandelingen
Wandeling door steegjes en hofjes in Haren (6,0 km)
Wandeling rond Glimmen en Noordlaren (17,5 km)
Rondje Haren (22 km)
Wandelroutes zijn in de B&B aanwezig in de infomap.
Overige websites over wandelen
WandelenOvernachten.nl is een unieke website waarbij eenvoudig en doeltreffend een overnachting kan worden gevonden langs één van de vele wandelpaden.
Wandelroutes van Het Drentse Landschap.
Staatsbosbeheer heeft als activiteit de volgende wandelroutes.
Hier vindt u alles over de GPS wandelroutes.
Wandelplatform-LAW, de koepel van Nederlandse wandelorganisaties.
Tweevoeter, alles over wandelen
Ontrack, Alles over wandelen, fietsen en varen
Wandelzoekpagina biedt wandelaars informatie over wandelen, zoekmogelijkheden naar wandelingen in Nederland, wandelkaarten, meer dan 3000 dagwandelingen met zoekmogelijkheid op kaart, stadswandelingen, GPS-wandelingen en meerdaagse tochten, kortom alles over wandelen.
Alles over fietsen en wandelen
Fiets- en wandelroutes langs de mooiste plekjes in Drenthe.